sieć sklepów SPOŻYWCZYCH rosa

przepisy

Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.

KLIKNIJ NA ZAKŁADKĘ:

  • ogórek zielony – 1 sztuka
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy – 1 opakowanie
  • pęczek rzodkiewek – 1 sztuka
  • czarne oliwki – 2 łyżki
  • ser feta – 10 dekagramów

Ogórek i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Odsącz czarne oliwki z zalewy i wymieszaj z ogórkiem oraz rzodkiewkami. Serem Feta posyp całość. Przygotuj sos sałatkowy koperkowo-ziołowy. Polej sałatkę gotowym sosem i delikatnie wymieszaj.

  • makaron np. świderki, rurki, penne – 150 g
  • cebula – 1 sztuka
  • filet z kurczaka – 1 sztuka
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • czosnek – 1 ząbek
  • krojone pomidory – 1 puszka
  • śmietanka 30% – 60 ml
  • bazylia

Ugotuj makaron. Na większej patelni na oliwie podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i obsmaż. Dodaj starty czosnek, dopraw. Dodaj posiekane pomidory i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj śmietankę oraz kilka liści bazylii, wymieszaj i zagotuj delikatnie mieszając. Podawaj z makaronem.

1 Galaretka malinowa

1 Galaretka brzoskwiniowa

1 Galaretka przeźroczysta winogronowa

Kilka owoców wiśni

4 połówki brzoskwiń z puszki

Każdą galaretkę należy dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Umyte owoce wiśni pozbawić pestki. Brzoskwinie odsączyć  z nadmiaru soku i pokroić w drobną kostkę. Do trzech pucharków lub szklaneczek nalać galaretki oraz wrzucić wiśnie i brzoskwinie. Wstawić naczynia do lodówki. Gdy galaretka stężeje deser można dowolnie udekorować owocami i listkiem mięty.

SMACZNEGO!

ciasto na gofry
1,5 szklanki mąki pszennej.
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
szczypta soli.
2 łyżeczki cukru
Łyżka cukru wanilinowego (jeśli gofry mają być podane na słodko).
2 jajka.
0,5 szklanki roztopionego masła (może być to inny tłuszcz, choć prawdziwe masło nada gofrom najlepszy aromat.
1,25 szklanki mleka.

W misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy mleko, tłuszcz i jaja i miksujemy na gładko.
Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby można je zagęścić mąką lub dodać mleka, żeby było bardziej płynne.
Gofry należy smażyć w dobrze rozgrzanej formie.

Syrop wiśniowy
Wydrylowane wiśnie wrzucamy z cukrem na patelnię. Na każdą szklankę wiśni, należy wsypać szklankę cukru.
Całość smazymy tak długo, aż sok który puszczą wiśnie zmieni się w gęsty syrop.

Pani Rosińska wie…
Najlepsze owoce do gofrów, to te na które akurat jest sezon.
Do ubijania dobra jest śmietana słodka 30-tka, której nie należy dużo słodzić – słodycz deser zawdzięcza owocom.
Gofry można podawać również na ostro z farszem grzybowym lub mięsnym i sosami

  • 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • krem nutella
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • owoce: truskawki, banany
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę oraz budyń waniliowy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie wsypujemy pozostałe składniki, czyli cukier waniliowy, cukier, sól i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Po tym czasie naleśniki smażymy po obu stronach z odrobiną tłuszczu. Następnie truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, banany obieramy i kroimy w plastry. Usmażone naleśniki smarujemy nutellą, układamy truskawki i banany zawijamy w trójkąt. Z wierzchu polewany nutellą, dekorujemy owocami, listkiem mięty i zajadamy:)

SMACZNEGO!

Naleśniki szczególnie uwielbiane przez dzieci Państwa Rosińskich.

Treść Zakładki