sieć sklepów SPOŻYWCZYCH rosa
przepisy
Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.
KLIKNIJ NA ZAKŁADKĘ:
- ogórek zielony – 1 sztuka
- sos sałatkowy koperkowo-ziołowy – 1 opakowanie
- pęczek rzodkiewek – 1 sztuka
- czarne oliwki – 2 łyżki
- ser feta – 10 dekagramów
Ogórek i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Odsącz czarne oliwki z zalewy i wymieszaj z ogórkiem oraz rzodkiewkami. Serem Feta posyp całość. Przygotuj sos sałatkowy koperkowo-ziołowy. Polej sałatkę gotowym sosem i delikatnie wymieszaj.
- makaron np. świderki, rurki, penne – 150 g
- cebula – 1 sztuka
- filet z kurczaka – 1 sztuka
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- czosnek – 1 ząbek
- krojone pomidory – 1 puszka
- śmietanka 30% – 60 ml
- bazylia
Ugotuj makaron. Na większej patelni na oliwie podduś cebulę, dodaj pokrojoną w kosteczkę pierś kurczaka i obsmaż. Dodaj starty czosnek, dopraw. Dodaj posiekane pomidory i gotuj przez ok. 10 minut. Dodaj śmietankę oraz kilka liści bazylii, wymieszaj i zagotuj delikatnie mieszając. Podawaj z makaronem.
1 Galaretka malinowa
1 Galaretka brzoskwiniowa
1 Galaretka przeźroczysta winogronowa
Kilka owoców wiśni
4 połówki brzoskwiń z puszki
Każdą galaretkę należy dokładnie rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Umyte owoce wiśni pozbawić pestki. Brzoskwinie odsączyć z nadmiaru soku i pokroić w drobną kostkę. Do trzech pucharków lub szklaneczek nalać galaretki oraz wrzucić wiśnie i brzoskwinie. Wstawić naczynia do lodówki. Gdy galaretka stężeje deser można dowolnie udekorować owocami i listkiem mięty.
SMACZNEGO!
ciasto na gofry
1,5 szklanki mąki pszennej.
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
szczypta soli.
2 łyżeczki cukru
Łyżka cukru wanilinowego (jeśli gofry mają być podane na słodko).
2 jajka.
0,5 szklanki roztopionego masła (może być to inny tłuszcz, choć prawdziwe masło nada gofrom najlepszy aromat.
1,25 szklanki mleka.
W misce łączymy suche składniki, następnie dodajemy mleko, tłuszcz i jaja i miksujemy na gładko.
Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby można je zagęścić mąką lub dodać mleka, żeby było bardziej płynne.
Gofry należy smażyć w dobrze rozgrzanej formie.
Syrop wiśniowy
Wydrylowane wiśnie wrzucamy z cukrem na patelnię. Na każdą szklankę wiśni, należy wsypać szklankę cukru.
Całość smazymy tak długo, aż sok który puszczą wiśnie zmieni się w gęsty syrop.
Pani Rosińska wie…
Najlepsze owoce do gofrów, to te na które akurat jest sezon.
Do ubijania dobra jest śmietana słodka 30-tka, której nie należy dużo słodzić – słodycz deser zawdzięcza owocom.
Gofry można podawać również na ostro z farszem grzybowym lub mięsnym i sosami
- 1 szklanka mleka 3,2% tłuszczu
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- krem nutella
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- owoce: truskawki, banany
- listki świeżej mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
do naczynia wlewamy mleko i wodę, dodajemy jajka, wsypujemy mąkę oraz budyń waniliowy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Następnie wsypujemy pozostałe składniki, czyli cukier waniliowy, cukier, sól i ponownie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 15 min. Po tym czasie naleśniki smażymy po obu stronach z odrobiną tłuszczu. Następnie truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, banany obieramy i kroimy w plastry. Usmażone naleśniki smarujemy nutellą, układamy truskawki i banany zawijamy w trójkąt. Z wierzchu polewany nutellą, dekorujemy owocami, listkiem mięty i zajadamy:)
SMACZNEGO!
Naleśniki szczególnie uwielbiane przez dzieci Państwa Rosińskich.
- 1 kg mąki pszennej
- 0,5l letniego mleka
- 30 gram masła
- 1 całe jajko i 4 żółtka
- cukier waniliowy
- 50 gram cukru
- 2 łyżki stołowe oleju
- 2 łyżki stołowe spirytusu
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:- Drożdże pokruszyć do miski, wymieszać z dwiema łyżkami letniego mleka i dwiema łyżeczkami cukru, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. W między czasie rozpuścić masło oraz utrzeć jajko i żółtka z cukrem i cukrem waniliowym i szczypta soli na jednolitą masę, dodać mąkę, spirytus, pozostałą część letniego mleka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko razem wyrabiać dodając roztopione, letnie masło oraz olej. Dobrze wyrobione ciasto idealnie odchodzi od ręki:)!
- Następnie odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 50 min. Wyrośnięte ciasto należy jeszcze raz wyrobić delikatnie ręką, podsypać mąką i odstawić na kolejne 50 min. do wyrośnięcia, dzięki temu ciasto staje się lekkie i puszyste a pączki bardzo smaczne.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy jednakowe kulki nadziewając każdą konfiturą z róży, tak przygotowane pączki przykrywamy suchą ściereczką na około 5 min do wyrośnięcia, następnie smażymy najlepiej na mocno rozgrzanym smalcu. UWAGA! Każdego pączka przed smażeniem, należy delikatnie przygnieść ręką, idealnie wyrastają podczas smażenia:)!
- ŻYCZYMY SMACZNEGO!
- 4 pstrągi
- masło
- sól, przyprawy do ryb
- sok z cytryny
Oczyszczonego pstrąga skropić sokiem z cytryny, posypać solą i przyprawami do ryb, do środka dodać łyżeczkę masła. Tak przygotowaną rybę owinąć w folię aluminiową i smażyć na grillu około 15 min. Przed podaniem rybę należy skropić obficie sokiem z cytryny, podać z grillowanymi ziemniaczkami, papryką i cukinią. Pstrąga można podać z dodatkiem masła czosnkowego i posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!
Grilled trout with potato and spinach
- 450g papryki
- 300g cukinii lub patisona
- 150g cebuli
- 500g świeżych pomidorów
- 300g pieczarek
- 300g żółtej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny
- 400g kiełbasy lub parówek
- przyprawy: 1 łyżeczka vegety, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczka soli, pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
posoloną i pokrojoną w kostkę cebulę lekko zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę, paprykę, pieczarki, cukinię i fasolkę oraz pomidory, dodać przyprawy i sok z cytryny. Wszystko razem podsmażyć i dusić pod przykryciem do miękkości. Najlepiej smakuje podane ze świeżym chlebem jak również ugotowaną na sypko kaszą, ryżem lub kuskusem.
- 3 litry wody
- 200g wędzonego boczku
- włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, pół średniej wielkości pora, 1 cebula
- przyprawy: mała łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 łyżki majeranku, 3 ząbki czosnku
- 4 pętka białej kiełbaski, surowej
- 0,5l gotowego żurku
- łyżka stołowa tartego chrzanu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dużego garnka wlać wodę, dodać obraną włoszczyznę i przyprawy, zagotować. W między czasie cebule i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni następnie wrzucić do gotującego się wywaru. W osobnym garnku sparzyć białą kiełbasę przez około 15 minut pod przykryciem, którą należy dodać wraz z żurkiem do gotującego się wywaru. Wywar gotujemy około 0,5 godziny do miękkości warzyw. Do wywaru można dodać również wodę po sparzonej białej kiełbasie. Przed końcem gotowania żurek doprawiamy majerankiem, chrzanem oraz zaprawiamy śmietaną.
SPOSÓB PODANIA: - najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniaczkami i jajkiem na twardo.
SMACZNEGO!